Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με τα λουλούδια είναι εθιστική. Ξεκινάς από μια γλάστρα και γρήγορα καταλήγεις να έχεις 10 στο μπαλκόνι και να αγωνιάς για το πότε θα ανθίσει το μπουμπούκι της τριανταφυλλιάς. Το θέμα είναι ότι η ανθοκομία και η κηπουρική είναι απαιτητικές εργασίες και χρειάζονται χρόνο και πολλή δουλειά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ένας ερασιτέχνης, ο οποίος ενδιαφέρεται απλώς να έχει μερικά λουλούδια στο μπαλκόνι του, δε μπορεί να το κάνει. Απλώς, θα πρέπει να βρει τις κατάλληλες συμβουλές που θα του πουν με δυο λόγια πώς πρέπει να φροντίσει τα λουλούδια του.
Ψάχνοντας για συμβουλές κηπουρικής στο internet, θα διαπιστώσει κανείς ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ λεπτομερείς, δύσκολες και χρονοβόρες. Ένας αρχάριος, όμως, ψάχνει ουσιαστικά απάντηση στο απλό ερώτημα: «Ποια 5 βασικά πράγματα πρέπει να κάνω, για να μη μου ξεραθούν τα λουλούδια στη γλάστρα;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στη συνέχεια του άρθρου με τις πιο εύκολες πρακτικές στην κηπουρική που δουλεύουν σε όλα τα λουλούδια και σας γλιτώνουν από λάθη που κοστίζουν τη βιωσιμότητα του φυτού σας.
1. Προσοχή στο πότισμα
Οι περισσότεροι αρχάριοι την πατάνε, γιατί ποτίζουν υπερβολικά τα λουλούδια τους. Ο θάνατος από την πολλή φροντίδα βρίσκει εφαρμογή και εδώ. Πριν ποτίσετε μια γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι το πιατάκι από κάτω δεν είναι γεμάτο με νερό. Εννοείται φυσικά ότι πρέπει η γλάστρα να έχει τρύπες, για να φεύγουν τα νερά. Αν το πιατάκι είναι γεμάτο και εσείς ποτίσετε κι άλλο, το νερό θα μείνει στις ρίζες του φυτού και αυτές θα σαπίσουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ποτίζετε συχνά και από λίγο (π.χ. ένα ποτήρι νερό), ιδανικά νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
2. Το κασπώ
Τα κασπώ είναι όμορφα πλαίσια, μέσα στα οποία μπορούμε να βάλουμε τη γλάστρα, ώστε να δείχνει κομψή και στο στυλ που θέλουμε. Ωστόσο, είναι δύσκολο για ένα λουλούδι να ευδοκιμήσει, αν είναι μέσα σε κασπώ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το νερό που φεύγει από τη γλάστρα μαζεύεται στον πάτο του κασπώ, από όπου δε μπορεί να φύγει. Έτσι, εσείς μπορεί να ποτίζετε συνεχώς, αλλά το φυτό να μη χρειάζεται νερό και να σαπίσουν οι ρίζες του.
3. Η θέση του φυτού
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δε λαμβάνετε υπόψη τη θέση του φυτού. Για παράδειγμα, η γαρυφαλλιά και η γαρδένια δε μπορούν να αντέξουν ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι με πρωινό και μεσημεριανό ήλιο. Από την άλλη, το νυχτολούλουδο και η τριανταφυλλιά χωρίς ήλιο θα μαραθούν. Πριν, λοιπόν, αγοράσετε ένα φυτό για το μπαλκόνι σας, δείτε ποιες ώρες ακριβώς το χτυπάει ο ήλιος και ζητήστε από το φυτώριο να σας πει ποιο λουλούδι μπορεί να αντέξει εκεί.
4. Αλλαγή στη θέση
Ένα τεράστιο λάθος είναι να αλλάζετε συνεχώς θέση στη γλάστρα. Πολλοί σκέφτονται ότι θα πρέπει τις ώρες του ήλιου να μετακινούν τη γλάστρα κάπου αλλού, όμως αυτό μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο. Τα φυτά θέλουν μόνιμη θέση, οπότε πρέπει απλώς να πάρετε το κατάλληλο φυτό για τη συγκεκριμένη θέση.
5. Κλάδεμα
Το κλάδεμα είναι μια πονεμένη ιστορία για τους ερασιτέχνες κηπουρούς, γιατί είναι κάτι που πρέπει μεν να γίνεται μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, όμως θέλει προσοχή. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορεί να τραυματίσετε το φυτό ή να ανοίξετε δίοδο, για να περάσουν στο φύλλωμα και τον κορμό του μικρόβια. Καλό είναι, λοιπόν, να ζητάτε από κάποιον πεπειραμένο κηπουρό να το κάνει. Αυτό, όμως, που μπορείτε και πρέπει να κάνετε μόνοι σας είναι να περιποιείστε μία φορά την εβδομάδα το λουλούδι. Δηλαδή, να αφαιρείτε τα ξερά φύλλα και να κόβετε το μαραμένο άνθος περίπου τρία με τέσσερα εκατοστά από το σημείο που τελειώνει.