Άνδρας και παιδί καθαρίζουν χαλί και καναπέ με το χέρι

Καθαρισμός χαλιών: 5 τρόποι να τον κάνετε χωρίς ηλεκτρική σκούπα

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι γίνεται συνηθέστερα με ηλεκτρική σκούπα, αλλά μήπως ψάχνετε για κάποια εναλλακτική; Μπορεί να έχετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι που φοβούνται το θόρυβο ή να θέλετε να γλιτώσετε χρήματα από την εξοικονόμηση ρεύματος. Μπορεί απλά να μην έχετε ηλεκτρική σκούπα. Για οποιονδήποτε λόγο και αν θέλετε να την αποφύγετε, υπάρχουν ευτυχώς πολλοί τρόποι να καθαρίσετε το χαλί στο σπίτι αποτελεσματικά χωρίς αυτήν.

Σκούπα και φαράσι

Τι έκαναν παλαιότερα, όταν ακόμα η ηλεκτρική σκούπα δεν είχε εφευρεθεί; Χρησιμοποιούσαν τον παραδοσιακό τρόπο της σκούπας με το φαράσι, ο οποίος είναι αρκετά αποδοτικός για χώματα, υπολείμματα τροφών και γενικά ορατή και οριοθετημένη βρομιά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να σκουπίζετε προς μία πλευρά με μικρές και δυνατές κινήσεις. Η σκούπα με φυσικές ίνες είναι προτιμότερη, επειδή είναι αρκετά σκληρή, ώστε να απομακρύνει τις ακαθαρσίες από τη μαλακή επιφάνεια του χαλιού.

Καθαρισμός χαλιού με σκούπα και φαράσι

Χειροκίνητη σκούπα

Μία αθόρυβη εναλλακτική στην ηλεκτρική σκούπα είναι η χειροκίνητη σκούπα, η οποία δουλεύει χωρίς ρεύμα. Όσο την κινείτε, τα ροδάκια που έχει περιστρέφουν τις βούρτσες, οι οποίες μαζεύουν οποιοδήποτε βρομιά από την επιφάνεια. Είναι ελαφριά και δεν χρειάζεται φαράσι, καθώς συγκεντρώνει όλη τη σκόνη και τη βρομιά σε ένα ειδικό δοχείο, το οποίο αδειάζετε απευθείας στον κάδο. Αποτελεί ιδανική λύση για καθαρισμό ξύλινων και μαρμάρινων επιφανειών, όμως ακόμα και για τα χαλιά μπορεί να κάνει δουλειά, αν επιμείνετε αρκετά.

Κολλητική ταινία

Αν έχετε γάτα ή σκύλο στο σπίτι, γνωρίζετε καλά ότι οι τρίχες, ειδικά το καλοκαίρι, είναι παντού και δεν φεύγουν με τίποτα. Στα χαλιά τείνουν να παραμένουν ακόμα περισσότερο, μιας και οι ίνες τους τις τραβάνε, οπότε αποκλείεται να φύγουν με κάποια χειροκίνητη σκούπα. Όμως, υπάρχει λύση!

Μετά τον καθαρισμό του χαλιού με τη σκούπα, μπορείτε να περάσετε την επιφάνειά του με κάποια κολλητική ταινία, ώστε οι τρίχες να κολλήσουν πάνω της. Πιο εύκολη κάνουν τη διαδικασία τα ειδικά ρολά που θα βρείτε στα pet shops και τα οποία απλώς τα περνάτε πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, για να μαζέψουν τις τρίχες και τα χνούδια.

Δυο κολλητικές ταινίες

Καθαρισμός χαλιών με νερό

Τα χαλιά θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σχολαστικά με απορρυπαντικά. Αν τα χαλιά είναι βαμβακερά ή συνθετικά, μπορείτε να τα πλύνετε μόνοι σας στο σπίτι, αλλά αν είναι χειροποίητα, μεταξωτά, μάλλινα ή χαλιά shaggy, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο για βαθύ και ασφαλή ξηρό καθαρισμό χωρίς διαβροχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να αποφύγετε τα βαριά, χημικά καθαριστικά που βλάπτουν τις ίνες του χαλιού και προκαλούν αλλεργίες.

Γυναίκα καθαρίζει χαλί με το χέρι

Ατμοκαθαριστής

Τέλος, μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος όσον αφορά στην απολύμανση του χαλιού είναι ο ατμοκαθαριστής. Αφού έχετε σκουπίσει το χαλί, μπορείτε να το περάσετε με τον ατμοκαθαριστή, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί κανένα καθαριστικό, παρά μόνο νερό, το οποίο γίνεται ατμός και σκοτώνει οποιοδήποτε μικρόβιο με ασφάλεια και χωρίς να προκαλεί αλλεργίες.

Καθαρισμός επιφάνειας με ατμό

5 tips για το σπίτι